SON DAKİKA
Hava Durumu

EYT’yi Kaçıranlar İçin Güzel Haber Verildi! Bu Yöntemle Emekli Olacaklar

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası, milyonlarca kişiye erken emeklilik hakkı tanıdı. 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar bu haktan yararlanamıyordu. Ancak, bu durumda olanlar için yeni düzenlemeler gündemde. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
EYT’yi Kaçıranlar İçin Güzel Haber Verildi! Bu Yöntemle Emekli Olacaklar

EYT yasası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlara 15 yıl ve 3.600 gün prim ile emeklilik hakkı tanıyor. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar için ise prim gün sayısı 4.500’e, yıl şartı ise 25’e çıkarıldı.

Yıpranma Payı Olan Meslekler

Madencilik ve gazetecilik gibi ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar, sigortalılık sürelerine ekleme yaparak erken emekli olabiliyor. Bu mesleklerde çalışanlar için işe giriş tarihleri geriye çekilerek emeklilik süresi kısaltılıyor.

Kadın Çalışanlara Doğum Avantajı

Kadın çalışanlar, doğum sürelerini borçlanarak çocuk sayısı kadar sigortalılık günlerine ekleyebiliyor. Üç çocuk sahibi bir kadın, 2.160 günü (6 yıl) prim olarak satın alarak yaş sınırını doldurduğunda 6 yıl erken emekli olma hakkına sahip olabiliyor.

Askerlik Borçlanması

Erkek çalışanlar, askerlikte geçen süreyi borçlanarak prim kazanabiliyor. Sigorta başlangıcı öncesinde yapılan askerlik borçlanması, sigorta giriş tarihini geriye çekerek çalışanlara ortalama 1 yıl erken emeklilik şansı tanıyor.

Sağlık Raporu ile Malulen Emeklilik

Çalışma sırasında iş yapabilme güçlerini en az %60 oranında kaybedenler, sağlık raporuyla belgeleyerek malulen emekli olabilir. Bunun için en az 1.800 gün prim ödemiş olmak yeterli.

Engelli Çalışanlara Erken Emeklilik

%40 ve üzeri engellilik raporu alan engelli çalışanlar, vergi indirimi avantajından yararlanarak yaş şartı aranmaksızın 15 yıl ve 3.600 gün ile başlayarak, işe giriş tarihlerine göre 18 yıl ve 4.680 güne kadar süreyle emekli olabilir.

Güncel Gelişmeler İçin Takipte Kalın

EYT yasası ve yeni düzenlemeler ile ilgili tüm gelişmeleri takip etmek için bizi izlemeye devam edin!

Erken Emeklilik İçin Büyük Fırsat! Yeni Düzenlemeler ve Tüm Detaylar İçin Takipte Kalın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.