Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Meclis'e Sunuldu
Teklifte, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı verdiği maddeler yeniden düzenlenirken, uzman ve başöğretmen olma yolundaki kariyer basamakları sınavı kaldırıldı. Artık bu unvanlara sahip olabilmek için sadece ilgili eğitimi tamamlamak yeterli olacak.
Kariyer basamaklarında yazılı sınavın kaldırıldığını açıklayan AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Abdullah Güler, uzman öğretmenlik için en az 10 yıl öğretmenlik yapmış olma, başöğretmenlik için ise en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmet verme şartının getirildiğini belirtti. Ayrıca, bu unvanlara sahip olabilmek için öğretmenlerin kademede ilerleme durdurulması cezası almamış olmaları ve akademi tarafından belirlenen eğitimleri tamamlamaları gerekecek.
Milli Eğitim Akademisi Açılıyor
Teklifte yer alan önemli bir yenilik de Milli Eğitim Akademisi’nin açılması. Abdullah Güler, nitelikli bir eğitim için nitelikli öğretmen yetiştirme modelinin kurulmasının zorunlu hale geldiğini vurguladı. Öğretmen adayları, Akademi'de 4 dönemlik bir hazırlık eğitimi alacaklar. Eğitim fakültesi mezunları için bu süre 3 döneme indirilecek. Akademiye giriş için KPSS puanı dikkate alınacak ve eğitim sonunda başarılı olan adaylar sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek. Üç yıl sonra ise kadrolu öğretmen olarak atanacaklar. Bu süreç, 2025 yılında başlayacak.
Öğretmene Şiddet Cezası Artıyor
Öğretmenlere karşı şiddetin önlenmesi amacıyla yeni tedbirler de teklifte yer alıyor. Abdullah Güler, kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmama suçlarında öğretmenlere karşı işlenen suçların cezalarının yarı oranda artırılacağını ve hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin uygulanmamasının teklif edildiğini açıkladı. Ayrıca, veli izni dışında öğrencilerin görüntülerini sosyal medyada paylaşan öğretmenlere kınama cezası verilmesi de öngörülüyor.