SON DAKİKA
Hava Durumu

TSK Personel Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerin ardından kabul edilerek, 28 Haziran 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 57 maddeden oluşan bu kanun, TSK personelinin görev ve haklarında önemli değişiklikler içeriyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
TSK Personel Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı

Yeni düzenlemelerle, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile general ve amirallerin işledikleri askeri suçlar için soruşturma ve kovuşturma makamlarının belirlenmesinde, kişilerin son rütbe ve görevleri esas alınacak. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda kişisel hayatın korunması amacıyla askeri birlik komutanlarının belirli şartlarda arama yapabilmesine izin verildi.

Mecburi Hizmetten Ayrılanlara Tazminat Yükümlülüğü

Kanuna göre, mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan TSK'dan ayrılan subay ve astsubaylar, kendilerine yapılan eğitim masraflarının iki katını ödemekle yükümlü olacak. Ayrıca, disiplinsizliği alışkanlık haline getiren ve TSK'dan çıkarılan personel, masrafların dört katını kanuni faiziyle birlikte tazmin edecek.

Uzman Erbaş Kanunu’nda Değişiklikler

Yeni kanun, Uzman Erbaş Kanunu'nda da çeşitli değişiklikler getirdi. Uzman erbaşların yıllık izinleri çizelgede belirtilen şekliyle uygulanacak. Ancak hizmet gereği izinlerini kullanamayanlar, bu izinleri sonraki yıllarda kullanabilecek. Ayrıca, terör örgütleriyle eylem birliği yapan personel için TSK'dan ayırma cezası uygulanabilmesi için belirlenen zamanaşımı süresi 5 yıldan 20 yıla çıkarıldı.

Disiplin Cezaları Yargı Denetiminde

Kanun, yargı yolu kapalı olan disiplin cezalarının, belirli durumlarda mahkemelerce incelenip iptal edilebilmesine olanak tanıyor. Seferberlik ve savaş zamanında ise yüksek disiplin kurulları tarafından verilen silahlı kuvvetlerden ayrılma cezası hariç diğer disiplin cezaları yargı denetimi dışında tutulacak.

Milli Savunma Üniversitesi’ne Yeni Düzenlemeler

Milli Savunma Üniversitesi Teşkilatı’na Yabancı Diller Yüksekokulu dahil edilerek, harp okullarındaki eğitimi takip edebilecek seviyede dil becerisine sahip askeri öğrenciler yetiştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, yabancı dil eğitimi vermek üzere misafir askeri personel ve öğrencilere de eğitim sağlanacak.

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’nda Düzenlemeler

Anayasa Mahkemesi kararlarına göre yapılan düzenlemelerle, disiplin soruşturması ve görevde başarısız olma gibi durumlarda sözleşmeli erbaş ve erlerin TSK ile ilişiği, sözleşme bitim tarihinden önce feshedilebilecek. Terör örgütleriyle bağlantılı olanların TSK ile ilişkileri, sözleşme sürelerinden kesilecek.

Uzman Erbaşlık Teşvik Ediliyor

Kanun, sözleşmeli erbaş ve erlerin maaşlarında belirli durumlarda artış öngörüyor. Komando birlikleri ve Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı gibi zor şartlarda görev yapanlara, maaşlarına ek ödeme yapılacak. Ayrıca, uzman erbaşlığa geçişi teşvik etmek amacıyla bu personelin bağlı bulundukları bakanlık bünyesinde kalmaları halinde ek ödeme yapılacak.

Yeni TSK Personel Kanunu ile getirilen bu düzenlemeler, TSK personelinin görev ve sorumluluklarını netleştirirken, disiplini artırmayı ve verimliliği yükseltmeyi hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.