SON DAKİKA
Hava Durumu

2024 memur emekli temmuz zammı ne kadar olacak?

Memur ve emekli (SSK-Bağkur) maaş zammı ne kadar olacak? Milyonlarca memur ve emekli, Temmuz ayında yapılacak maaş zammını merakla bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
2024 memur emekli temmuz zammı ne kadar olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon verileri, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına ek olarak enflasyon farkı da getirecek. Memur ve emekliler, Temmuz zammının ne kadar olacağını hesaplamaya başladı.

2024 Temmuz Zam Oranı Ne Kadar Olacak?

2024 yılı Temmuz ayı zam oranları, Haziran ayı enflasyon verileri öncesinde hesaplanmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan enflasyon beklenti anketine göre, 6 aylık enflasyon tahmini %25,46 olarak belirlendi. Ocak-Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verilerine göre, 5 aylık enflasyon farkı %22,72 olarak açıklandı. 

Bu durumda, Haziran ayı enflasyon verilerinin de aynı doğrultuda olması halinde, emeklilerin alacağı zam oranı enflasyon farkına bağlı olarak %25,46 olacak.

Memur ve Memur Emeklileri İçin Temmuz Zammı

Memur ve memur emeklileri, Haziran ayı itibarıyla ,38 zam hakkı elde etmiş durumda. Yılın ilk altı ayında yapılan toplu sözleşme gereği zam alan memurlar, ayrıca enflasyon farkını da maaşlarına yansıtacak. Altı aylık enflasyonun 'i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak.

Emekliler İçin Refah Payı Beklentisi

CHP'li Veli Ağbaba ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında yapılan görüşmede, asgari ücrete zam ve emeklilere refah payı eklenmesi konuları gündeme geldi. Ağbaba, "Enflasyon oranına refah payı eklenerek emekli aylıklarının artırılması gerektiğini söyleyeceğiz" dedi. Temmuz ayında açıklanacak olan enflasyon verileri, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranını belirleyecek. Emekliler için enflasyon farkı %25,46 olarak öngörülürken, memurlar için de ,38 zam oranı bekleniyor. Ayrıca, emekliler için refah payı eklenmesi de gündemde. Bu gelişmeler, milyonlarca memur ve emekli tarafından yakından takip ediliyor.

Emekli Maaş Zammında Olası Senaryolar: Kök Maaş ve En Düşük Maaş Üzerinde Belirsizlik

Emekli maaş zammı büyük oranda netleşmiş olsa da artışın nasıl uygulanacağı konusunda belirsizlik devam ediyor. Emekliler, zam oranının kök maaşa mı yoksa en düşük emekli maaşına mı uygulanacağını merak ediyor.

Kök Maaş ve En Düşük Maaş Arasındaki Fark

Normal şartlarda, 6 aylık enflasyon farkından kaynaklanan zam oranı kök maaşa uygulanır. Kök maaşlar, enflasyon oranında artmasına rağmen en düşük emekli maaşının altında kalıyorsa, emekliler en düşük emekli maaşını alıyor. Kök maaş, emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan ve emekli maaşının ham halini gösteren net tutarı ifade eder.

Kök Maaşlara Zam Yapıldığında En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin lirada denkleştirilmişti. Bu uygulamanın devam etmesi ve en düşük maaşın 6 aylık enflasyon oranında artırılması halinde, emeklilerin maaşı 12 bin 500 liraya yükselmiş olacak.

6 Aylık Enflasyon Farkı Tahmini

Merkez Bankası'nın Haziran ayı piyasa katılımcıları anketine göre, Haziran ayı enflasyon tahmini %2,52 olarak belirlendi. Gelecek aylardaki enflasyon rakamları beklentilere paralel geldiği takdirde, 6 aylık enflasyon oranı %25'e yaklaşacak. Haziran ayı enflasyon rakamları Temmuz ayının ilk haftasında açıklanacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.