Kurban etlerini nasıl saklamalıyız? Uzman isim yanıtladı

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hatice Nurseda Hatunoğlu, Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin uygun saklanma ve tüketilme yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi. Hatunoğlu, hijyen ve güvenlik konularında dikkat edilmesi gereken hususları vurgulayarak, sağlıklı bir bayram geçirmenin ipuçlarını paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2024 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2024 13:22

Kurban Bayramı'nda Etin Saklanması ve Tüketilmesi Konusunda Önemli Uyarılar:

Oda Sıcaklığında Bekletilmemeli ve Hemen Buzdolabına Konulmalı

Öğr. Gör. Hatunoğlu, kurban etlerinin kesim sonrası hemen buzdolabına konulmasının önemini belirtti. "Etler, hijyenik bir şekilde porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalı. Oda sıcaklığında bekletilmemeli ve hemen buzdolabına konulmalı. Kurban eti, tüketilmeden önce ölüm katılığının geçmesi için yaklaşık 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Bu süre, etin lezzet ve aroma açısından daha iyi bir tat sunmasına yardımcı olacaktır," dedi.

Etler, Çiğ Sebze ve Meyve Gibi Diğer Besinlerle Temastan Kaçınılmalı

Kurban etinin saklanacağı kap ve kullanılan kesme araçlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Hatunoğlu, "Etler hava almayacak şekilde saklama poşetleri veya streç filmlerle paketlenmeli. Eğer et 2-3 gün içinde tüketilecekse buzdolabında kalabilir ancak uzun süreli saklama için derin dondurucular uygundur. Derin dondurucuda saklanacaksa, etin hava almayan, sızdırmaz ambalajlarda dondurulması önemlidir. Çiğ sebze ve meyve gibi diğer besinlerle temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca herhangi bir bozulma durumunun önüne geçmek için etin kokusu kontrol edilmelidir," diye ekledi.

Etler 6-24 Saat Arasında Dinlendirilmeli

Kesim sonrası etin dinlendirilmesinin önemine değinen Hatunoğlu, "Bu süreçte etin lifleri gevşer ve suyunun dağılması sağlanır. Dinlendirme süreci, etin daha kolay ve düzgün bir şekilde kesilmesine de yardımcı olur. Dinlendirme süresi, etin büyüklüğüne ve türüne göre 6-24 saat arasında değişir," dedi.

Etler Bir Yıla Kadar Derin Dondurucuda Saklanabilir

Etin buzdolabında 1-2 gün taze kalabildiğini belirten Hatunoğlu, "Etler, 6 ay ila 1 yıla kadar dondurucuda saklanabilir. Saklama süresi, etin türüne, kesim şekline ve dondurucunun sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Hava almayan kaplarda saklanan etler, daha az bozulur. Vakum paketleme, streç film, sızdırmaz poşetler kullanılabilir. Et saklama kaplarına veya ambalajlara konulmadan önce uygun porsiyonlara bölünmelidir," dedi.

Et Bir Kez Çözüldükten Sonra Tekrar Dondurulmamalı

Donmuş etin çözdürülmesinde en iyi yöntemlerden birinin buzdolabında çözdürme işlemi olduğunu belirten Hatunoğlu, "Et, diğer besinlere temas etmeyecek şekilde yavaşça çözdürülmelidir. Hızlı çözdürme için et, sızdırmaz bir poşete koyularak akan soğuk su altında çözdürülebilir. Mikrodalga fırın da kullanılabilir ancak dikkatli olunmalıdır. Et bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır," diye uyardı.

Et Hemen Tüketilecekse Piştikten Sonra Biraz Dinlenmeye Bırakılmalı

Taze etin hemen pişirilip tüketilmesinde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Hatunoğlu, "Et piştikten sonra biraz dinlenmeye bırakılması, etin daha sulu ve lezzetli olmasına yardımcı olur. Dinlenme süresi etin türüne ve kesimine bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle 5-10 dakika arasında olmalıdır. Ayrıca etin, sebzelerle birlikte servisi yemeğin besin değerini ve lezzetini artırır," dedi.

Et Tüketirken Hangi Pişirme Yöntemleri Tercih Edilmeli?

Hatunoğlu, et tüketiminde ızgara, fırında pişirme, tava veya tencerede pişirme ve haşlama yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Bağ dokusu daha fazla olan sert etlerin haşlama yöntemi, bağ dokusu az olan yumuşak etlerin ise ızgara yöntemi kullanılarak pişirilmesi daha uygundur," dedi. Hijyen kurallarına uyulmasının besin güvenliği açısından önemini vurgulayan Hatunoğlu, "Çapraz bulaşmaya dikkat etmek oldukça önemlidir," dedi.

Çiğ Ete Dokunduktan Sonra Başka Bir Yere Temas Edilmemeli

Gıda zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemleri açıklayan Hatunoğlu, "Etin hazırlanmasında kullanılan tüm araç gereçlerin hijyenine dikkat edilmeli. Eller sık sık yıkanmalı, çiğ ete dokunduktan sonra başka bir yere temas edilmemeli. Etin iyice pişirilmesine dikkat edilmeli, iç sıcaklık en az 70 derece olmalı," dedi.

Atıkların Uygun Şekilde Uzaklaştırılmasına Dikkat Edilmeli

Kesim yerlerinde ve evde hijyen kurallarına uyulmasının önemine dikkat çeken Hatunoğlu, "Kesim yerlerinde, kullanılan ekipmanların temizliğine ve kişisel hijyene, porsiyonlamaya ve kesim sonrası oluşan atıkların uygun şekilde imha edilmesine dikkat edilmelidir. Evde de etin hazırlanmasında kullanılan ekipmanların temizliğine ve el hijyenine, saklama koşullarına, sıcaklık kontrolüne ve atıkların uygun şekilde uzaklaştırılmasına dikkat edilmelidir," diyerek sözlerini tamamladı.