Prof. Dr. Naci Görür'den 11 İl İçin Deprem Uyarısı! Gelecek Nesiller Tehlikede

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin yıkıma uğrattığı 11 il için kritik uyarılarda bulundu. Görür, “Milyonlarca sene levha sınırı olarak kalacak ve deprem üretmeye devam edecek” dedi. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2024 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2024 14:40
Haberyazilimi.com

Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adana, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ’da inşa çalışmaları sürerken, bu bölgelerin levha sınırında bulunduğunu ve deprem riskinin devam ettiğini vurguladı. Görür, yetkililere seslenerek, alınması gereken önlemleri bir kez daha hatırlattı.

Levha Sınırı Milyonlarca Sene Deprem Üretecek

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un “2025 yılında deprem geçiren 11 ilimiz artık deprem bölgesi olarak anılmayacak” açıklamasına yanıt verdi. Görür, Arap, Anadolu ve Afrika Levhaları’nın sınırında bulunan bu illerin milyonlarca sene boyunca deprem üretmeye devam edeceğini belirtti.

Gerekli Önlemler Alınmazsa Felaket Kaçınılmaz

Görür, yetkililere seslenerek, “Eğer siz o levha sınırına gerekli özeni göstermez ve bir levha sınırına özgü planlama, inşaat tipi, tasarımı, mimarisi, yapı malzemesi, mühendislik hizmeti, mikro bölgeleme, zemin vb. ayrıntılar getirmezseniz, 6 Şubat’ta gördüğünüz felaketi gelecek nesillerimize ihraç ederiz” dedi.

Afyonkarahisar Depremi İçin De Uyarıda Bulundu

Prof. Dr. Naci Görür, Afyonkarahisar’da meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem hakkında da açıklamalarda bulundu. Depremin Akşehir-Afyon Grabeni içerisinde olduğunu belirten Görür, “Bu yapılar normal faylarla çevrili. Göller yöresinde graben yapıları egemen. Bu yapıların depremselliği görece yüksek sayılır” ifadelerini kullandı.

Gelecek Nesiller İçin Kritik Önlemler Şart

Görür’ün uyarıları, gelecek nesillerin güvenliği için alınması gereken önlemleri bir kez daha gözler önüne serdi. Levha sınırında bulunan bu illerde, deprem riskine karşı özel planlama ve inşaat teknikleri geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

**Görür’ün uyarılarıyla 11 ilde yaşayan milyonlarca vatandaşın geleceği için kritik adımların atılması bekleniyor. Deprem riskiyle yüz yüze olan bu iller için hayati önlemler alınmadığı takdirde, felaketin kaçınılmaz olduğunu belirten Görür, yetkilileri bir kez daha uyardı.**

Bu önemli gelişmeleri kaçırmamak için takipte kalın!