Kooperatiflerde Bilgi Sistemine Geçiş Süresi Uzatıldı
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan yasa teklifi ile Kooperatifler Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılıyor. Bu değişikliklerden biri, kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyelerinin, kooperatifin ticaret sicili kayıtlarını, finansal tablolarını, yönetim kurulu yıllık faaliyet raporlarını, genel kurul toplantı evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, pay ve ödemelerine ilişkin bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'ne (KOOPBİS) aktarmaya yönelik geçiş sürecinin tamamlanamadığının tespit edilmesi halinde Ticaret Bakanlığınca birer yıl olmak üzere iki defa daha süre uzatımı yapılabilmesine imkan tanıyor.
Bu sayede, KOOPBİS'e geçişte zorlanan kooperatiflerin sistemle uyumlu hale gelmeleri için daha fazla zamanları olacak.
Ana Sözleşmelerde Değişiklik KolaylaştıYasa teklifi ile Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da da değişiklik yapılıyor. Buna göre, Kanun'un ekinde yer alan cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olmak kaydıyla dolu kadrolarda derece değişikliği ile boş kadrolarda sınıf, unvan ve derece değişiklikleri Rekabet Kurulu kararıyla yapılabilecek.
Bu sayede, kamu kurumlarında liyakat ve performansa dayalı bir sistemin önü açılıyor.
Diğer DeğişikliklerYasa teklifinde yer alan diğer değişiklikler şunlardır:
Lisanslı Depoculukta İdari Para Cezaları: Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nda değişiklik yapılarak, cezaların etkinliği ile caydırıcılığının artırılması amacıyla bazı fiillere yeni cezai yaptırımlar getiriliyor ve idari para cezaları artırılıyor.
Kapalı Pazar Yerlerinin Kullanımında Tahsis Usulü: Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da da değişiklik yapılması öngörülüyor. Düzenlemeye göre, kapalı pazar yerlerindeki satış yerleri ve diğer yerlerin, pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama usulü kaldırılıyor. Pazar yerlerinde bulunan satış yerleri yalnızca tahsis usulüyle kullandırılarak pazarcıların maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor.
Yürürlük TarihiBu değişiklikler içeren yasa teklifi, 26 Nisan 2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
DeğerlendirmeKooperatiflerde KOOPBİS'e geçiş sürecinin uzatılması, bu sisteme uyum sağlamada zorlanan kooperatifler için önemli bir kolaylık sağlayacaktır. Ana Sözleşmelerde yapılan değişiklik ise kamu kurumlarında liyakat ve performansa dayalı bir sistemin önünü açarak daha şeffaf ve adil bir yönetim anlayışının gelişmesine katkıda bulunacaktır. Lisanslı depoculukta getirilen idari para cezalarının artırılması ise bu alandaki denetimleri sıkılaştırarak haksız kazançların önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Kapalı pazar yerlerindeki kiralama usulünde yapılan değişiklik ise pazarcıların maliyetlerini düşürerek vatandaşlara daha uygun fiyatlarla ürün sunmalarına imkan sağlayacaktır.