Raporda, 1 milyon dolar veya daha fazla likit yatırım yapılabilir servete sahip yerleşik milyonerlerin sayısı açısından ABD'nin, başı çeken 11 şehirle ilk 50'de zirvede olduğu belirtiliyor. New York City, bu listede 1'inci sırada yer alıyor. Şehir sakinlerinin toplam serveti şu anda 3 trilyon doları aşarken, bu rakam birçok büyük G20 ülkesinin toplam servetinden daha yüksek bir seviyede bulunuyor. New York'ta, 349 bin 500 milyoner, 744 santi-milyoner ve 60 milyarder yaşamaktadır.
İkinci sırada ise San Francisco şehri ve Silikon Vadisi'ni kapsayan Kuzey Kaliforniya'nın Körfez Bölgesi yer alıyor. Bu bölge, son on yılda milyoner nüfusunu yüzde 82 oranında artırarak dünyanın en yüksek servet büyüme oranlarından birine sahip olarak 305 bin 700 milyoner, 675 santi-milyoner ve 68 milyarderi ağırlıyor.
Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise Singapur'un yükselişi. On yıl önce dünyanın en zengin şehri olan Tokyo'nun yerini Singapur'un almak üzere olduğu belirtiliyor. Tokyo, son on yılda yerleşik yüksek net değerli bireysel (HNWI) nüfusunda yüzde 5'lik bir düşüş yaşayarak sadece 298 bin 300 milyonerle 3'üncü sıraya gerilerken, Singapur ise milyonerlerde yüzde 64'lük etkileyici bir artışla küresel sıralamada iki sıra yükselerek 4'üncü sıraya yükseliyor. Bu durum, Singapur'un yakında Asya'nın en zengin şehri olarak Tokyo'yu geride bırakabileceğinin sinyallerini veriyor.
Singapur: Dünyanın İş Dostu Şehri ve Milyonerlerin İlk Tercihi*
Singapur, dünya genelinde iş yapma ortamıyla tanınan ve milyonerler için en iyi destinasyonlardan biri olarak kabul ediliyor. Şu anda 244 bin 800 yerleşik milyoner, 336 santi-milyoner ve 30 milyardere ev sahipliği yapıyor.
Öte yandan, uzun yıllardır dünyanın en zengin şehri olan Londra, sıralamada düşmeye devam ediyor. Şu anda sadece 227 bin milyoner, 370 santi-milyoner ve 35 milyarder ile 5'inci sırada yer alıyor. Bu, son on yılda önemli bir düşüş anlamına geliyor. Ancak, Los Angeles, zengin nüfusunda yüzde 45'lik kayda değer bir büyümeyle dikkat çekerek iki sıra yükselerek 6'ncı sırada yer alıyor.
Çin'in yükselişi de dikkat çekiyor. Pekin, milyoner nüfusunda yüzde 90'lık bir büyümeyle ilk kez ilk 10'a giriyor. Hong Kong'un sıralamadaki düşüşüne rağmen, Şanghay, Shenzhen, Guangzhou ve Hangzhou gibi Çin şehirleri milyoner nüfuslarında önemli artışlar gösteriyor.
Afrika ve Güney Amerika'dan herhangi bir şehrin Dünyanın En Zengin 50 Şehri arasına giremediği görülüyor. Ancak rapor, gelecekte birkaç yükselen yıldızın önde gelen küresel servet merkezlerine katılabileceğine işaret ediyor. Nairobi'deki teknoloji ekosistemi ve Cape Town'daki büyüyen orta sınıf gibi faktörler, bu şehirlerin gelecekte daha belirgin bir rol oynamasını sağlayabilir.
Monako, süper zenginler için dünyanın en güvenli limanı olarak kabul ediliyor ve kişi başına düşen servet bazında dünyanın en üst sıradaki şehri konumunda. Monako'nun yüzde 40'ından fazlası milyoner ve metrekare başına 35 bin doları aşan daire fiyatlarıyla Dünyanın En Pahalı Şehirleri listesinde ilk sırada yer alıyor.