Bomba Gelişme! Memur ve Emekli Maaşlarına Büyük Zam Yolda! Temmuz'da Rekor Artış Geliyor

Türkiye'de milyonlarca memur ve emekli, Temmuz ayında yapılacak maaş zammını nefeslerini tutarak bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon verisiyle birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı da yansıtılacak. Peki, 2024 Temmuz ayında memur ve emekli maaşı zammı ne kadar olacak? İşte tüm detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 14:30
Haberyazilimi.com

Milyonlarca memur ve emeklinin gözleri, 2024 Temmuz ayında yapılacak zam oranlarında. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon beklenti anketi sonuçlarına göre, 6 aylık enflasyon tahmini belli oldu. Memurlar ve emekliler, bu zammın ne kadar olacağını merakla bekliyor. İşte merak edilen tüm detaylar…

Yılın İlk Yarısında %49,25 Zam Alan Emekliler İçin Yeni Beklentiler

2024 yılının ilk 6 aylık döneminde %49,25 oranında maaşlarına zam alan emekliler, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verileriyle %22,72 oranında enflasyon farkını hak etti. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, 6 aylık enflasyon %25,46 olarak hesaplandı. Bu hesaplamalara göre, Temmuz ayında açıklanacak Haziran ayı enflasyonuyla birlikte emeklilerin alacağı zam oranı %25,46 olacak.

Memur Temmuz Zammı Ne Kadar Olacak?

Memur ve memur emeklileri, Haziran ayı itibarıyla ,38 zam hakkı elde etti. İlk altı ay için toplu sözleşme gereği zam alan memurlar, enflasyon farkını da maaşlarında görecek. Dolayısıyla, altı aylık enflasyonun ’i aşan kısmı enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak.

Emekliye Refah Payı Beklentisi

CHP’li Yalçın Karatepe ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in görüşmesinde, asgari ücrete zam ve emekliye refah payı konusu gündeme geldi. Karatepe, “Enflasyon oranına refah payı eklenerek aylıkların artırılması gerektiğini söyleyeceğiz” dedi.

Emekli Maaşı Zammı İçin Olası Senaryolar

Emekli maaş zammı büyük oranda netleşse de, artışın kime nasıl yapılacağı konusunda belirsizlikler var. Zam oranının kök maaşa mı yoksa en düşük emekli maaşına mı uygulanacağı merak ediliyor. 6 aylık enflasyondan kaynaklanan zam oranı normal koşullarda kök maaşa uygulanıyor. Ancak, kök maaşlar enflasyon ile artsa da, en düşük maaşın altında kalıyorsa, emekliler en düşük emekli maaşını alıyor.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya denkleştirilmişti. Bu uygulamanın devam etmesi ve en düşük maaşın 6 aylık enflasyon oranında artırılması halinde, emekliler 12 bin 500 lira maaş alacak.

Haziran Ayı Enflasyon Farkı Tahmini

Merkez Bankası Haziran ayı piyasa katılımcıları anketinde enflasyon tahmini Haziran için %2,52 oldu. Gelecek aylardaki enflasyon rakamları beklentilere paralel geldiği takdirde, 6 aylık enflasyon %25’e yaklaşacak. Haziran ayı enflasyon rakamları Temmuz’un ilk haftasında belli olacak.