Emeklileri ve EYT'lileri İlgilendiren Karar: Çalışma Yasağı Geldi

Anayasa Mahkemesi, emeklileri yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Emeklilerin devlet desteği alan vakıf ve derneklerde çalışmasının Anayasa'ya aykırı olduğu kararlaştırıldı. 14 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar, oy çokluğuyla alındı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 13:07

İstisna Kapsamında Olan Kurumlar

Mevcut kanuna göre, emekli aylığı alanlar kamu kurumlarında çalışarak ikinci bir maaş alamıyor. Ancak Türk Kızılayı, Yeşilay, Antalya Diplomasi Forumu, Türkiye Maarif Vakfı, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı gibi devlet desteği alan bazı vakıf ve derneklerde görev alanlar bu durumdan muaf tutuluyordu.

Eşitlik İlkesine Aykırı Bulundu

Anayasa'ya aykırılık nedeniyle yapılan başvuruyu ele alan Anayasa Mahkemesi, bu istisnayı eşitlik ilkesine aykırı buldu. Mahkeme, emeklilerin bu kurumlarda çalışmasının, diğer emeklilere karşı haksızlık yarattığına karar verdi.

Kararın Kapsamı ve Sonuçları

Bu karar, yalnızca belirli vakıf ve derneklerde çalışan emeklileri değil, aynı zamanda Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ı (EYT) da kapsıyor. Karara göre, bu kurumlarda çalışan emekliler ya işten ayrılmak zorunda kalacak ya da emekli aylıkları kesilecek.

EYT'liler de Etkilenecek

EYT ile emekli olanlar da bu karardan etkilenecek. Devlet destekli vakıf ve derneklerde çalışan EYT'liler, emekli aylıklarını almaya devam edebilmek için bu görevlerinden ayrılmak zorunda kalacaklar.