Dünya Bankası'nın son raporu, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ekonomik büyümeye dair önemli öngörüler içeriyor. Küresel ekonomideki zayıflama, Çin'deki ekonomik yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının etkisiyle, bölgede bu yıl yavaşlama bekleniyor. Türkiye'nin ekonomik büyümesi 2024'te yüzde 3'e düşecek ancak sonrasında 2025'te yüzde 3,6'ya ve 2026'da yüzde 4,3'e yükselecek. Para politikasındaki sıkılaştırma ve küresel ekonomik yavaşlama bu durumun nedenleri arasında yer alıyor.
Cari dengenin iyileşmesi bekleniyor
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2022 ve 2023'te öngörülen büyümesine dair tahminler hatırlatıldı. Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun gerilemesi beklenirken, bütçe açığının 2024'te yüksek kalacağı öngörülüyor. Ancak net ihracatın katkısıyla cari dengenin iyileşmesi bekleniyor. Ücretlerdeki artışın, TÜFE değişimlerini aşmasıyla yoksulluğun kısa vadede azalması beklenirken, eşitsizliğin artabileceği ve uzun vadede yoksulluğun önüne geçme çabalarının engellenebileceği belirtiliyor.
"Büyüme hızında düşüşe neden olabilir"
Raporda bölge geneli için de öngörüler bulunuyor. Rusya ve Ukrayna'nın ekonomilerinin büyümeye dönmesi ve Orta Asya'daki güçlü toparlanma, Avrupa ve Orta Asya bölgelerindeki büyümeyi artırdı. Ancak Ukrayna'daki savaşın ve hayat pahalılığının toparlanmayı engellemesi, büyüme hızında düşüşe neden olabilir. Ayrıca, bölgedeki enflasyonun küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak önemli ölçüde düştüğü belirtiliyor. Türkiye'nin yanı sıra Orta Asya, Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Rusya, Güney Kafkasya ve Batı Balkanlar da raporda değerlendiriliyor.