Son dönemde sıkça gündeme gelen "asgari ücrete ara zam" konusuna odaklanan Güngör, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) hükümete gönderdiği mektupta yer alan asgari ücrete tek zam vurgusunu vurguladı.
Ocak ayından itibaren asgari ücretin net 17.002 TL olarak belirlendiğini hatırlatan Güngör, bu döneme göre yüzde 49'luk bir artışın yaşandığını belirtti.
Güngör, memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammı aldığını vurgularken, asgari ücrete ara zam gündeminin önemli bir tartışma konusu olduğunu dile getirdi.
Bugünkü köşe yazısında, "asgari ücrete ara zam gelir mi?" sorusuna yanıt arayan Güngör, öngörülerini paylaştı.
Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılma ihtimaline işaret eden Güngör, bunun nedenlerini açıklarken iki senaryoyu da değerlendirdi. İyi senaryoda yıllık enflasyonun Mayıs ayında yüzde 69'a yükselebileceğini ifade eden yazar, kötü senaryoda ise bu rakamın yüzde 75'lere çıkabileceğini öne sürdü.
İş dünyasının son enflasyon verilerini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak şimdiden bir ara zam bütçesi oluşturmaya başladığını dile getiren Güngör, özellikle sanayi kesiminin nitelikli işgücünü kaybetmek istemediğini ve bu nedenle ara zam formülüne sıcak baktığını aktardı.
Güngör, patronların dahi asgari ücrete ara zam formülünü değerlendirdiğini ve TCMB'nin belirli iktisat çevrelerinin "Asgari ücret işsizlik yaratır, enflasyona sebep olur" gibi ezberlerinin ilginç olduğunu belirterek, asgari ücretlinin enflasyon yaratma ihtimalini sorguladı.
Bu açıklamalarla birlikte asgari ücrete yapılacak olası bir ara zamın ne yönde şekillenebileceği ve olası yansımaları konusundaki meraklar artmaya devam ediyor.