Furiosa: A Mad Max Saga'daki 10 En İyi Arka Plan Detayı ve Gizli Sürprizler

Furiosa: A Mad Max Saga, Mad Max serisinin önceki filmlerine bolca gönderme ve gizli sürprizler içeren bir prequel filmidir.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2024 01:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2024 01:15

Furiosa: A Mad Max Saga, tıpkı diğer Mad Max filmleri gibi, tekrar tekrar izlemeyi sonsuz derecede eğlenceli hale getiren küçük detaylar ve gizli sürprizlerle dolu. Mad Max: Fury Road'un öncesini anlatan bu film, Furiosa'nın kaçırılışından, tamirci olarak çalışmasından, kaçak olarak yaşamından ve yol savaşçısı olmasına kadar olan uzun geçmişini ortaya koyuyor. Her Mad Max filminde olduğu gibi, bu film de yalnızca ikinci kez bakıldığında fark edilebilecek eğlenceli özellikler ve önceki filmlere göndermelerle dolu.

Bu küçük tuhaflıkların birçoğu, Mad Max dünyasını inşa etmek için büyük bir katkıda bulunuyor, meraklı hayranların kendilerinin birleştirebileceği bir dizi noktayı ince bir şekilde sunuyor. Diğerleri ise daha meta, belirli yerlerin ve karakterlerin dahil edilmesiyle geniş çöl ortamının hikayesini doğrudan genişletiyor. Her ne olursa olsun, yönetmen George Miller, son post-apokaliptik hikayesinin arka planına görsel hikaye anlatımından oluşan bir ekmek kırıntısı yolu serpiştirerek kendini aşmaya devam ediyor.

1. Volkswagen’in Klasik Arabaları Savaş Makinelerine Dönüştürülmüş

Her çöl aracı korkutucu bir kökene sahip değil. Mad Max filmi, önceki dünyanın küllerinden toplanmış inanılmaz yeni araçlar olmadan olmaz ve Furiosa: A Mad Max Saga’nın arabaları da bu konuda bir istisna değil. Bu prequel, önceki filmden bazı önemli araçları geri getiriyor, bunlar arasında daha erken bir War Rig versiyonu, Immortan Joe’nun Gigahorse’u ve Max’in kendi değerli V8 Interceptor’ı bulunuyor. Bu arada, orijinal araçlar, canavar kamyonlar ve uçak motorları gibi pre-apokaliptik teknolojinin etkileyici kalıntılarından oluşturulmuş.

Ancak, bazı çöl araçları çok daha mütevazı kökenlere sahip, Volkswagen’in yaygın yolcu arabaları ölümcül savaş makinelerine dönüştürülmüş. Dementus’un çetesinin bisikletleri arasında 60'lı yıllara ait klasik bir Beetle, bir tür takip aracı olarak görülebilir. Daha sonra, Dementus’un yakalayıp birbirleriyle savaşmaya zorladığı grup, bir VW otobüsünden yapılmış bir rigi sürerken görülüyor, bu da daha sonra çetenin mülkiyetine geçiyor.

2. Çölün İsimlendirme Gelenekleri Pek İnce Değil

George Miller harika bir isim yaratmasını biliyor. Mad Max filmlerinin doğasında bulunan tuhaflığın bir kısmı, çölün korkunç sakinlerinin tuhaf isimlerinden geliyor. Dementus, Furiosa ve Immortan Joe gibi isimler oldukça etkileyici duruyor, ancak bazı karakterlere verilen isimler o kadar da etkileyici değil, ancak yine de gururla taşıyorlar. Bunlardan en kaş kaldıranı, Immortan Joe’nun iki en kanlı oğlunun fırlamalık tasarımları olan Rictus Erectus ve Scabrous Scrotus’tur.

Ama sadece kötü adamlar garip isimler almıyor. Furiosa'nın kabilesinin adı olan Vuvalini'nin de bir yonik çağrışımı var, bu isim açıkça Immortan’ın oğullarının aşırı erkeksi hırslarına karşılık olarak yaratılmış. Her halükarda, böyle garip takıntılara sahip yaratıcı isimler, Max, Praetorian Jack ve Furiosa'nın annesi Mary Jabassa gibi birkaç karakterin gerçek dünyadan alınmış basit isimlerinden çok daha fazla öne çıkıyor.

3. Scrotus ve Chumbucket Mad Max Video Oyunundan Geri Dönüyor

Avalanche Studios'un pek bilinmeyen oyunu artık serinin bir parçası. Unutulması zor bir isimle, Furiosa: A Mad Max Saga’daki Scrotus'un tanıtımı, Mad Max: Fury Road’un olayları sırasında nerede olduğu sorusunu akla getiriyor, çünkü bir sonraki kronolojik filmde görülmüyor. Scrotus'un nerede olduğunu anlatan cevap, Mad Max: Fury Road'un çıkışından kısa bir süre sonra çıkan Avalanche Studios tarafından geliştirilen Mad Max video oyununda geliyor. Oyunda, Scrotus ana düşman olarak hizmet ediyor, ancak oldukça farklı görünüyor.

Furiosa: A Mad Max Saga ile Mad Max: Fury Road arasındaki boşluğu dolduran Scrotus'un görünümü, Mad Max oyununu kanon olarak onaylar gibi görünüyor. Immortan Joe'nun oğlu, her iki başlıkta da görünen tek karakter değil. Oyundaki Max’in tamirci yardımcısı Chumbucket da kısa bir görünüm alıyor, Furiosa'ya heyecanla bir aracı olduğunu söyleyip, ona zar zor çalışan bir çerçeve sunuyor. Bu, eksantrik karakterin oyundaki tanıtımını yansıtıyor ve adı kredi listesinde geçiyor, bu da onun aynı karakter olduğunu doğruluyor.

4. Furiosa, Takipçilerden Kum Fırtınasında Kurtulmayı Öğreniyor

Prequel film, Furiosa'nın Fury Road'daki fikirlerini nereden aldığını gösteriyor. Mad Max: Fury Road'daki en nefes kesici sahnelerden biri, Furiosa'nın takipçilerini sarsmak için cehennem gibi bir kum fırtınasına dalmasıdır. Savaş Rigi'nin görüş hattını kırarak ve Avustralya outback'inin gevşek toprağı etrafa savrulurken izlerini kapatarak, tehlikeli bir kum fırtınasının içine dalıyor. Furiosa: A Mad Max Saga'da, bu fikri annesinden aldığı ortaya çıkıyor.

Dementus’un kampında kızıyla yeniden bir araya geldikten sonra, Mary Jabassa, bir motorbisikletle şiddetli bir kum fırtınasının içinden geçerek neredeyse takipçilerinden kurtuluyor. Dementus'un takip etmesi için bir kan izi bırakmasaydı, tamamen kaçabilirdi. Fury Road'daki aynı taktiği kullanma ilhamı vermenin yanı sıra, bir kum fırtınasının yeniden görünmesi, çölün ikliminin felaket durumunu daha da anlamlandırıyor, fırtınalar Mad Max: Fury Road zamanına kadar büyüklükte artmış.

5. Max'in Interceptor'ı Bir Kez Daha Ekranda Görünüyor

Max’in küçük bir kamera hücresi çok şey katıyor. Furiosa: A Mad Max Saga’da beklenen hayranları şaşırtabilecek küçük bir an, Max’in kendisinin, ne kadar kısa olursa olsun, görünmesiydi. Görünüşe göre Citadel'in çılgın dünyasına rastlamadan önce geçen bir prequel olan, Furiosa'yı güvenli bir kayalık yerden izleyen küçük kamera hücresi hoş bir detaydı. Üstelik, güvenilir imza aracı Ford Falcon V8 Interceptor ile birlikte görünüyor.

İlk olarak orijinal Mad Max filminde görülen Interceptor, mütevazı kökenlerinden uzun bir yol kat etti. Mad Max: Fury Road'da araç, yıkılıyor, yeniden inşa ediliyor ve tekrar yok ediliyor, en son eski görkemiyle görünmesi daha tatmin edici hale geliyor. Furiosa: A Mad Max Saga'daki Max'in kamera hücresi, klasik V8 Interceptor'ın ekranda son kez görüleceği an olabilir.

6. Girişte Gerçek Nükleer Test Görüntüleri Kullanılıyor

Furiosa, Mad Max'in post-apokalipsinin tehlikesini satıyor. Furiosa: A Mad Max Saga'daki kısa prolog ve anlatım, Mad Max dünyasında medeniyetin çöküşüyle ilgili daha fazla bağlam sunuyor. Toplumu alt üst eden tek bir felaket olayından ziyade, çöl, bir petrol krizi, su kıtlığı, hastalık, veba ve nihayetinde nükleer savaş da dahil olmak üzere bir dizi felaketin sonucu gibi görünüyor. Bu, filmin prologunda gerçek nükleer test görüntülerinin kullanılmasıyla doğrulanıyor.

Bir nükleer patlamanın ardından ağaçların bükülmesini gösteren kısa görüntüler, 1953'te Nevada'daki Yucca Flat drenaj havzasında gerçekleştirilen bir atom testi olarak nitelenebilir. Furiosa: A Mad Max Saga, bu şekilde nükleer test görüntüleri kullanan tek medya eseri olmaktan çok uzak, hatta SpongeBob SquarePants gibi hafif yürekli seriler bile benzer arşiv videoları kullanıyor. Tabii ki, George Miller'ın bunu dahil etme tercihi, Furiosa'nın dünyasının mahvolmuş durumunun bir kanıtı olarak çalışıyor.

7. Tarih Adamı, Mad Max Çizgi Romanına Atıfta Bulunuyor

Meslek, çizgi romanın Mad Max sürekliliğindeki yerini pekiştiriyor. 2015 video oyunu gibi, aynı adı taşıyan Mad Max: Fury Road’a bağlı çizgi roman, bir Tarih Adamının varlığıyla kanon olarak onaylanmış görünüyor. Çizgi romanda bir tür mezhep veya neredeyse dini bir düzen olarak kurulan Tarih Adamları ve Tarih Kadınları, kendilerini dönemin yürüme sözlüklerine dönüştürerek, önceki dünyanın bilgisini karmaşık dövmelerle korurlar. Mümkün olduğunca geniş bilgi yelpazesi ezberleyerek, tanımlar ve hikayeler için genel bir terim olan "Kelime Burgerleri" sunma yeteneğine sahip olurlar.

Dementus, Furiosa: A Mad Max Saga'da bir Tarih Adamını en yakın çevresinin bir parçası olarak tutar, çetesindeki şiddet dışı yollarla ayrıcalıklı bir konuma gelen birkaç üyeden biridir. Bununla birlikte, Mad Max: Fury Road’dan Immortan Joe’nun eşlerinin öğretmeni Miss Giddy de benzer şekilde ince dövme yazılarla kaplı olduğundan bir Tarih Kadını olabilir. Bu figürlerin varlığı, prequel çizgi romanını Mad Max zaman çizelgesine kanonize ediyor gibi görünüyor.

8. Her Prop Geri Dönüştürülmüş Bir Hurda Parçasıdır

Mad Max filmlerinde hiçbir şey özel yapım değil. Mad Max filmlerinin inanılmaz sanat departmanının bağlı kaldığı en yaratıcı tasarım ilkelerinden biri, geri dönüştürülmüş nesnelerin kullanımıdır. Filmlerdeki hiçbir prop, kostüm veya araç özel yapım değildir, her bir küçük alet, yapımcıların ellerine geçirebildiği hurda metal veya eski parçalarla bir araya getirilmiştir. Furiosa: A Mad Max Saga da bu kurala bir istisna değil, en yaratıcı geri dönüştürülmüş malzeme kullanımlarıyla dolu.

Furiosa'nın annesi Mary Jabassa, motor zincirinin dişlisi gibi görünen bir şeyi sapan olarak kullanarak, bilye yataklarını ölümcül bir güçle fırlatıyor. Daha önce, bir uçak emniyet kemeri kullanarak bir gaz tankını devre dışı bırakılmış bir bisiklete takar. Doof Warrior’un kısa bir süre gösterilen bas gitarının da bir hastane yatak tavasından yapıldığı görülüyor. İnsan kalıntıları bile pratik kullanım dışı değil, Furiosa'nın kaçıranlarından biri bir kafatasından yapılmış bir kask takıyor ve daha sonra küçük bir Furiosa'yı vertebra ile örülmüş bir kablo ile bağlar.

9. “Praetorian” Bir İsim Değil, Bir Unvan Olarak Açıklanıyor

Immortan Joe, kendisini açıkça bir Roma imparatoru olarak görüyor. Furiosa’nın Citadel’deki zamanı boyunca tanıdığı tek gerçek müttefik belki de Furiosa’ya yol savaşında bilmesi gereken her şeyi öğreten Tom Burke’un Praetorian Jack’idir. Mad Max serisinin çölündeki birçok sakin gibi, Praetorian Jack de ilk başta dikkat çekici karakteri ayırt etmeye yardımcı olan bir başka çekici isim gibi görünüyor. Ancak, "Praetorian"ın basit bir lakaptan çok bir unvan olduğu, kısa bir süre Furiosa'ya geçtiği ortaya çıkıyor.

Resmi olarak Immortan Joe’nun komutasında onun yanında hizmet ederken, Furiosa da Praetorian unvanını alır, Joe’nun War Boys’larından bazıları tarafından bu şekilde tanıtılır. Praetorian'ın orijinal anlamı, Roma İmparatorluğu'nun imparatorunu kişisel yaşamında yakından koruyan en saygın savaşçıları ifade eder. Belki de Immortan Joe bu unvanı yalnızca en saygın savaşçılarına vermek için kendisi buldu. Ancak, Mad Max: Fury Road'da, Furiosa’nın bu unvanı "Imperator" unvanıyla değiştirmiş gibi görünüyor.

10. Gaz Kasabası’nın Tablosu Immortan Joe’nun Su Kontrolüne Atıfta Bulunuyor

Tiranın tercih ettiği ticarete zekice, ince bir gönderme. Furiosa: A Mad Max Saga, Gaz Kasabası’nın orijinal liderine ilk bakışı sunuyor, Immortan Joe’ya benzer saçı nedeniyle onunla akraba olabilecek düşünceli görünümlü bir adam. İlk olarak bir kitabın rehberliğinde karmaşık bir tablo yeniden yaratımı üzerinde çalışırken görülüyor. Bu tablo, Dementus’un çetesi Gaz Kasabası’nı ele geçirdiğinde tahrif ediliyor, ancak Immortan Joe’nun Citadel üzerindeki kontrolünü ve Mad Max serisinin kaynak kontrolü ve hayatta kalma temalarını tematik olarak yansıtıyor.

John William Waterhouse tarafından 1869'da yaratılan tablo, Yunan-Roma efsanesinden, genç Hylas'ın içme suyu ararken su perileri tarafından kaçırıldığı bir anı yansıtıyor. Elbette, Citadel'in zavallı sakinlerinin Immortan Joe’nun çölde tek temiz su üzerindeki kontrolü tarafından tuzağa düşürülmesi bu durumu yansıtıyor. Bu Easter Egg, belki de Furiosa: A Mad Max Saga’daki en zekice detaylardan biri.